Epizode

Epizoda 05 – Psihotropne snovi

Z Mino Paš psihoterapevtko in soustanoviteljico inštituta Zajčja luknja se pogovarjava o njeni zanimivi življenjski poti, ki jo je kljub študiju medicine peljala v povsem drugo smer. Preko prostovoljstva pri DrogArtu je spoznavala svet psihoaktivnih substanc in njihov vpliv na človeka. Prav preko pomoči osebam, ki so imeli težke izkušnje z jemanjem teh snovi je raziskovala tudi spremenjena stanja zavesti in njihov zdravilni potencial. Pomagala je veliko ljudem pri pripravi in integraciji ob jemanju tovrstnih snovi. Tako preko psihoterapije, kot tudi preko neposrednega spremljanja in lastne izkušnje.

Tema in pogovor je namenjena tudi razbijanju stereotipov povezanih s tem področjem.

Epizoda 04 – Bivanje v skupnosti

Skupaj z Manjo Vrenko, soustanoviteljico skupnosti Sončni griči Istre se poglabljamo v to, kaj pomeni odločiti se za skupnost in bivanje v njej.

Manja nama pomaga razumeti, kako je pravzaprav težko soočiti in sobivati z različnimi ljudmi z različnimi navadami, pričakovanji, težavami in drugačnimi predhodnimi izkušnjami. Kljub temu pa obstaja nekaj osnovnih pravil, ki se jih držijo, da je bivanje lažje in bolj polno. Včasih so že take preproste reči, ki jih tudi sicer srečamo v medsebojnih odnosih, kot je odnos do denarja, dela lastnine, lahko nepremostljiva ovira.

Pomemben poudarek njihovega bivanja je tudi sobivanje z naravo, iskanje samozadostnosti in samooskrbe.

Epizoda 03 – Psihosinteza

Z Rozano Bažec, vodjo Centra za psihosintezo se pogovarjava o tem, kako se spopadati s težavami sodobnega sveta kot so storilnost, negativen stres, slaba samopodoba, pričakovanji, ki nam jih vsiljuje družba.

Sama pravi, da se je tega lotila tako, da je najprej dopustila, da jo je prevzel dolgčas in prazen tek brez vnaprej določenega načrta, kam je želela priti. Psihosinteza, nam ponuja ideje, kako lahko razvijemo svoj potencial, če ne želimo biti pasivni ujetniki svoje psihe in vsega, kar nam nenehno proizvaja glede na zunanje dražljaje.

Epizoda 02 – Čuječnost

S Katarino, predsednico Društva za razvijanje čuječnosti, smo skušali priti do dna čuječnosti. Razglabljamo o tem, kako je njena pot šla preko študija športne vzgoje in se slučajno dotaknila področja, ki ji je najprej pomagalo pri njenem študiju in umirjanju. To je spremenilo njeno doživljanje sebe in sveta okrog nje in jo hkrati potegnilo v dodaten študij tega področja.

Spoznavamo, kako preprosto je vstopiti v ta svet ter raziskati in ostati v tem trenutku. Dotaknemo se tudi prijaznosti ob opazovanju doživljanja.

V pogovoru pa predstavi tudi, kakšen je njen odnos do misli, do uma, ki jih nenehno poraja.

Katarina nam predstavi delovanje in namen društva, v katerem deluje, s poudarkom na uvodnem osem tedenskem programu čuječnosti. Zvemo pa tudi, kaj so odmiki, ki pomagajo pri podpori nadaljnjega raziskovanja svojega uma.

Kako začeti s čuječnostjo? Spodaj lahko poslušate kratko vodeno meditacijo čuječnosti. Če pa vas je epizoda še posebej pritegnila in bi si želeli storiti naslednji korak, pa se lahko pozanimate in vključite v kak uvodni program čuječnosti.

Poslušaj epizodo

Epizoda 01 – Iskanje pravega moškega

S terapevtom in voditeljem skupin za moške Boštjanom se pogovarjava, kaj pomeni biti moški v sodobnem svetu.

Raziskujemo njegovo zelo zanimivo in neobičajno pot raziskovanja samega sebe, razvijanje ob mentorjih v podjetju, kjer je bil zaposlen, v skupini za moške in kasneje v partnerstvu ter terapevtskem izobraževanju.

V nadaljevanju govorimo o tem, kdo naj bi pravzaprav bil pravi moški. Je mogoče to samo neki mit? Kakšne odgovore nam daje družba in kako lahko posameznik sam pride do tega, kaj je njemu lastna pot?

Zdi se nama, da smo na koncu razbili kar nekaj stereotipov o moških.

Predstavitvena epizoda

V predstavitveni epizodi razmišljava o tem, kaj naju je vodilo k temu, da sva se odločila za ustvarjanje podkasta Sočasje.

Sočasje si predstavljava kot edinstveno priložnost, ki ti jo ponudi življenje. Npr. srečaš nekoga, ki postane dolgoletni prijatelj, ali doživiš preblisk, ki vodi v izboljšanje kvalitete življenja in osebno rast. Sočasje pomeni tudi, da nismo sami, ampak je nekje v ozadju mreža prepletenosti, ki je temelj našega bivanja v svetu.

Vabljeni, da se nama pridružite na tej poti, ki jo bova raziskovala skupaj z gosti.